God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen 

Naar een schuldenvrij Utrecht

Straatnieuws nummer 5 2023

Utrechters kunnen rondkomen, meedoen en zijn schuldenvrij. Dat is het streven in Utrecht. Daarom is de afgelopen jaren hard gewerkt aan het voorkomen, signaleren en aanpakken van geldproblemen van Utrechters. Aldus RTV Utrecht, DUIC en Binnenlands Bestuur afgelopen week.


Er zijn drie doelen vastgesteld in de Utrechtse aanpak: veel eerder erbij zijn, hulp op maat en duurzaam uit de schulden. Utrecht zet vooral in op structurele innovaties en verbeteringen in de schuldenaanpak. Zo zijn er met vele partners ruim 40 nieuwe maatregelen en werkwijzen ontwikkeld en geïmplementeerd. Niet zelden wordt daarbij lef getoond en dus loopt Utrecht landelijk voorop.


In het proces heeft men een goed inzicht gekregen in de aard en omvang van de schuldenproblematiek én is de impact duidelijk geworden die schulden hebben op de gezondheid van inwoners. Er zijn ca 12.000 Utrechtse huishoudens die problematische schulden hebben. Dankzij data van het CBS en Geldfit.nl is tot op postcodegebied bekend waar de huishoudens wonen.


Met deze actieagenda is een trendbreuk in de schuldenaanpak gerealiseerd. In 4 jaar tijd is de gemiddelde schuldenlast gehalveerd van € 44.000 in 2019 naar € 21.300 in 2022. Het aantal schuldenbewinden is met 30% gedaald en het aantal schuldregelingen is meer dan verdubbeld, de tijd tussen intakegesprek en start schuldregeling is meer dan gehalveerd van gemiddeld 11 maanden in 2020 tot gemiddeld een kleine 5 maanden in 2022.


In een samenleving waarin vele mensen zich schamen voor schulden – omdat er vaak vanuit wordt gegaan dat deze mensen onverantwoordelijk zouden zijn, competenties en zelfregie missen en bijvoorbeeld slordig zijn – is bovenstaande natuurlijk een geweldig resultaat. En natuurlijk moet Utrecht trots zijn dat zij lef heeft getoond en een trendbreuk heeft gerealiseerd. Maar eigenlijk is het wel een beetje vreemd dat wij zoveel regelingen, spelregels & maatregelen, overheden, organisaties en instellingen nodig hebben, om ervoor te zorgen dat mensen op het bestaansminimum terug kunnen komen en blijven.


En even ter herinnering: het gaat hier alleen over Utrechters met een adres. Er zijn er ook een heleboel die dat niet hebben.

 

Niki Schipper