Even kort door de bocht, om niet te veel woorden aan de recentste missie van Rutger Bergman te besteden: “Een betere wereld begint bij jezelf” (en voor/met jezelf). Daarover schijnt hij een boek ‘Morele Ambitie’ te hebben geschreven.
Uit enkele recensies blijkt het een nogal prekerig boek te zijn over: plastic rietjes, spiegelen, wat mensen met hun talenten en levens moeten doen, en pioniers die als entrepreneurs de wereld moeten gaan redden. Nee, ik heb het niet gekocht en gelezen, ook om te voorkomen dat ik zijn schooltje op de Amsterdamse Zuidas spek. ‘… begint bij jezelf’ en niet bij Rutger.
De wereld staat voor grote uitdagingen. Hij wil ‘de’ mens wakker schudden, zijn leven laten wijden aan zijn idealen en de beste oplossingen voor de grootste wereldproblemen.
Eigen Schuld
Ik ben gecharmeerd van kunstenaar/illustrator Mart Veldhuis. ? Hij is zijn carrière gestart met het aanpakken en oplossen van een onwijs groot probleem, op een manier waarin hij goed is. Om af te studeren vroeg hij zich af: ‘Hoe kom ik van mijn studieschuld af en creëer ik tegelijkertijd bewustwording over de toenemende klachten van het leenstelsel?’ Hij had tijdens zijn studie last van het leenstelsel. Hij leefde constant met angstige gevoelens; dagelijkse stress, druk en onzekerheid, door de groeiende, torenhoge schuld.
Hij visualiseert zijn verhaal als tapijt ‘Eigen Schuld’. Al eeuwen worden tapijten gebruikt als een vorm voor het duiden van ontwikkelingen. In de vorm, kleur en materiaal geeft hij uitdrukking aan de stress, druk en andere ongemakken die ontstaan bij een studieschuld. Hij maakt een visueel aantrekkelijk en rijk kleed, van 4,70 m x 1,50 m, waar de aandacht en ambachtschap vanaf spat.
Hij bood zijn werk te koop aan. Tot zijn grote verbazing waren er zeven! geïnteresseerden in het tapijt. Hij is met drie potentiële partijen om de tafel gegaan. Uiteindelijk koos hij voor een echtpaar, dat in kunst handelt en met hun stichting gevluchte kunstenaars ondersteunen. Zij zagen ‘Eigen Schuld’ omdat hun kunstwerken in hetzelfde museum exposeerde. ‘Eigen Schuld’ is verkocht voor € 45.879,40 exact zijn studieschuld. Missie geslaagd! Maar Mart heeft zijn schuld juist aan deze kopers verkocht, omdat zij het werk niet thuis ophangen. Vanwege het aan de kaak stellen van een groot thema, zullen zij het tentoonstellen in publieke ruimten.
Andermans Schuld
Schulden beperken zich niet tot leenschulden. In Nederland heeft ruim een half miljoen huishoudens problematische schulden. Een nieuw project, een doorlopend onderzoek, van Mart Veldhuis, Job Kühlkamp en Jannemieke Caspers is ‘Andermans Schuld’. Voor dit project hebben zij bewoners die zich in de ‘schuldwereld’ bevinden uit de Utrechtse wijk Leidsche Rijn gesproken. Van vijf persoonlijke schuldverhalen heeft Mart vijf beeldende doeken gemaakt ‘Andermans Schuld’. Het onderzoek bestaat o.a. uit een expositie van 'Eigen Schuld' en 'Andermans Schuld'. De schuldverhalen en doeken vormen een weerslag van de schuldenindustrie. Er wordt immers geld verdiend met de handel in schulden.
Ik ben benieuwd, wanneer de tapijten ‘Eigen Schuld’ en ‘Andermans Schuld’ geëxposeerd worden op de wanden van Rutger Bergmans ‘The School for Moral Ambition’ aan de Amsterdamse Zuidas.
Niki Schipper